Nazilli Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Kiraz

Kiraz (Prunus avium), gülgiller (Rosaceae) familyasından Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı.

Morfolojik özellikleri
Yaklaşık 15 m'ye kadar boylanabilen bu ağacın piramitsi bir tacı, uzunca yumurta biçimli ve dişli kenarlı yaprakları ve birkaç tanesi bir arada küme oluşturan beyaz çiçekleri vardır. Ortalama 2 cm çapındaki küremsi ya da kalp biçimli meyveleri ince kabuklu, tatlı sulu ve tek çekirdeklidir.

Tarımı
Kirazdan, 5-6 yıldan önce meyve alınmaz. Bir kiraz, 60-70 yıl kadar yaşayabilir. Bir ağaçtan ortalama olarak, 20-50 kg kadar ürün alınabilir. Taze meyvesi az dayanır. Mevsim sonu, bilhassa yağışlardan sonra kurtlanır.
Ülkemizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uluborlu, aşlama, napolyon, sultani, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır.

Kullanımı
Meyvesi taze olarak yenir. Hoşaf, reçel ve konservesi yapılır. Kiraz kabuğu kabız ve ateş düşürücü, çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak kullanılmaktadır.

Kültür
Yunan mitolojisinde karşılığı doğum ve yenilenme, Çin'de ise ölümsüzlüktür.

Kiraz Faydaları Nelerdir?

Amerikada’ki Michigan Üniversitesince yapılan araştırmaya göre günde 100 gram kiraz yenilmesi, kandaki kötü kolesterolü % 17 oranında azaltıyor.

Vücutta birikmiş olan zehirli maddelerin atılmasını gerçekleştirir.

Romatizma ve gut için yararlıdır. Ürat tuzları ve ürik asitin vücuttan atılmasını sağlar.

Karaciğer ve safrayı temizleyici özelliği kirazın faydaları ‘ndandır.

Cilde sürülen kiraz suyu lekelerin temizlenmesine yardım eder.

Midedeki yara ve iltihapa iyi gelmesi kirazın yararları arasındadır.

Kirazda bulunan Antosiyaninler ağrı ve inflamasyonu azaltma etkisi gösterirler.

Bağışıklık sistemi fonksiyonunda önemli bir yeri olan melatonin içerir.

Kirazda bulunan antosiyanin ağrı kesici özelliği aspirinkinden daha çoktur.

Kanı temizlemesi bir diğer kiraz faydası dır.

Hastalıklara karşı vücudu güçlendirir.

Kabızlık sorunu için kullanılması kiraz yararları arasındadır.

Kirazın rengi ne kadar koyuysa içindeki besin değeri de o kadar yüksektir.

Kiraz sapının faydaları

Kiraz sapları idrar söktürücü etkiye sahiptir.

Toksin atıcı ve dolaşımı kolaylaştırıcı özelliği kiraz sapının faydası arasındadır.

Adet dönemlerindeki ödemler için kurutulmuş kiraz sapı kürü yararlıdır.

Kirazın Besin Değerleri (100 gram)

A vitamini: 620 İ.U.

C vitamini: 8 mg.

Tiamin 0,05 mg;.

Riboflavin: 0,06 mg;.

Niasin: 0,4 mg.

Fosfor: 20 mg.

Kalsiyum: 18 mg.

Demir: 0,4 mg.

Yağ: 0,5 gr.

Karbonhidrat: 14.8 gr.

Protein: 0,5 gr.

Kalori: 61